facbook
oil paintings
sculptures
zeefdrukken
opdrachten
verhuur
curriculum vitae
publications
exposities
shop
atelier 

 

Donna Corbani in REFLEX MINIATUUR MUSEUM

Op 2 december 1997 werd door de burgemeester van Amsterdam, de heer Schelto Patijn het Reflex Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst in het Academisch Medisch Centrum geopend. Het Miniatuur Museum is een initiatief van Ria en Lex Daniëls. Dertig jaar geleden begonnen zij met het verzamelen van miniatuur kunstwerken.


Inmiddels bestaat de collectie uit ongeveer 1500 miniatuur kunstwerken van meer dan 500 kunstenaars van 49 verschillende nationaliteiten. Hierdoor geeft het museum een nagenoeg compleet beeld van de moderne kunst. Hierin zijn begrepen stromingen en groeperingen als het Nouveau Realisme, Fluxus, Pop Art, Cobra en Post-Cobra, Graffitti, Franse figuartie, Spaanse abstractie, Geometrisch constructivisme etc. Er is werk van internationaal bekende kunstenaars zoals Arman, Joseph Beuys, Botero, Sam Francis, Yves Klein, Edward Kienholz, Roy Lichtenstein, Annie Leibovitz, Mel Ramos, Daniel Spoerri en Sol LeWitt. En Nederlandse kunstenaars zoals Karel Appel, Donna Corbani, Jan Cremer, Pieter Defesche, Peter Klashorst, Roger Raveel, Anton Rooskens, Marte Roling, Rob Scholte, Co Westerik en vele anderen.


De uit de hand gelopen hobby is ondergebracht in een vier verdiepingen tellend miniatuur museum, dat speciaal voor dit doel door twee franse architecten ontworpen is. Het museum heeft een totale oppervlakte van 13,22 m2 en staat dan ook in het nieuwste Guinness Book of Records vermeld als kleinste museum ter wereld. Het Reflex Miniatuur Museum is tot op heden door meer dan 300.000 mensen bezocht. De opbrengst afkomstig uit de verkoop van de miniatuur-catalogus wordt beschikbaar gesteld aan de Stichting Kindergeneeskunde Kankeronderzoek (SKK). Aangezien de collectie in de afgelopen paar jaar enorm is uitgebreid zal in het komende jaar een nieuwe catalogus verschijnen. Het Miniatuur Museum is de komende 10 jaar permanent in het AMC te bezichtigen en vormt een bijzondere combinatie. Het museum bevindt zich op de polikliniek waar het dagelijks van 08:00 tot 17:00 uur te bezoeken is.